Totul despre fatete dentare

A foghéj egy kozmetikai fogászati megoldás, melynek lényege egy a fogak előlapjára helyezett bevonat vagy préselt réteg, a fogzománc kopásának, a fogak növekedési egyenetlenségeinek kijavítása, fogközi rés zárása, elszíneződések, repedések eltakarásának céljából.

Kozmetikai foghejak

A kiváltó októl függetlenül, a foghéjak alkalmasak a legtöbb, ha nem az összes, kozmetikai fogászati panasz megoldására, többek között:

  • A fogzománc kopása. Az idő előrehaladtával, a fogakat beborító áttetsző anyag, a zománc, elkophat, sérülhet vagy elszíneződhet. A kopás vagy elszíneződés lehet természetes, de ugyanakkor genetikai hajlam következményeként is előfordulhat. Mindemellett elmondható, hogy a leggyakoribb kiváltó okok az üdítő italok, kávé, tea, vörösbor nagy mennyiségű fogyasztása, a dohányzás és bizonyos gyógyszerek szedése.
  • A fogak kopása. A fogak kopása a kor előrehaladtával egy természetes folyamat. A kopott fogak hajlamosabbak megrepedni, kilyukadni és gyakran szabálytalan összképet mutatni.
  • Genetikai hajlam: egyes személyek fogközei szokatlanul nagyok és a kor előrehaladtával tovább nőnek.
  • Egyenetlen fogazat: lehet a fogak általános kopásának, vagy különböző szokásoknak, mint például a fogcsikorgatásnak a következménye.

Preselt keramia foghejak

A legmegfelelőbb alapanyag a foghéjak elkészítésére a préselt kerámia. Kétféle kerámia foghéjat különböztethetünk meg:

  • No-Prep vagy LUMINEERS: ebben az esetben a fogak egyáltalán nem kerülnek csiszolásra. Lenyomatvételt követően kerülnek felhelyezésre, anélkül, hogy a fogorvos beavatkozására szükség lenne. Használatuk csak bizonyos esetekben javallott: az átlagosnál nagyobb fogközök vagy apró, de szabályosan sorakozó fogak esetén.
  • Preparált vagy VENEERS: ebben az esetben az orvos csiszolással eltávolítja a fog felületi rétegét (zománc) így szintbe hozva a fogakat és kijavítva a növekedési rendellenességeket, a foghéj tökéletes felhelyezése céljából.

Mikor ajanlott a foghelyak alkalmazasa?

Bármilyen fogászati struktúra eltávolítása végleges és visszafordíthatatlan, ezért a fogorvosok szívesebben ajánlanak betegeiknek kevésbé invaziv megoldásokat. Ha a természetes fogak működési és esztétikai szempontból egyaránt megfelelőek, nem biztos, hogy a foghéjak alkalmazása a jó megoldás.

Ha ellenben, a fogak kopottak vagy elszíneződöttek, megoldásként szóba jöhet a préselt kerámia foghéjak alkalmazása. A foghéjak többlet előnye a hosszú élettartam és annak bizonyított képessége, hogy képesek nagyban javítani a száj, a mosoly és az arc egyéb jellemzőinek kinézetét.

Foghejak vagy fogfeherites?

A kerámia foghéjak alkalmazása szükségessé teheti a fogak előzetes csiszolását. Épp ezért, a fogorvosok többsége, enyhén elszíneződött fogak esetén, egy csillogóbb mosoly elérésének érdekében, a fogfehérítést ajánlják, mivel a fogfehérítés számit a kevésbé invaziv kozmetikai eljárásnak. Sorakozási rendellenességek esetén a fehérítés kombinálható egy ortodontikus kezeléssel.

A foghéjak karbantartása

Kerülni kell a foghéjak erőltetését, mivel a vékony kerámia bevonat könnyen károsodhat vagy összetörhet. A fogorvos felhívhatja a figyelmet bizonyos élelmiszerek fogyasztásának kerülésére, mint például a répa, és javasolhatja egy védő sin alkalmazását alvás közben, főleg fogcsikorgatós páciensek esetében.