Implantul dentar. Mituri.

A fogászati ​​ellátás színvonalának folyamatos javulásának ellenére, több millió ember szenved a fogai elvesztése miatt, a fogszuvasodás, fogínygyulladás, ínysorvadás vagy baleseti sérülés következtében. Sokáig, az egyetlen terápiás lehetőséget a hiányzó fogak pótlására a műfogsorok és a hidak jelentették. De manapság rendelkezésünkre állnak a fogászati ​​implantátumok!

Mik azok a fogászati ​​implantátumok?

A fogászati ​​implantátum egy olyan, titánból készült, mesterséges foggyökér, mely az állkapocsba ültetve, megteremti egy korona vagy fogászati ​​híd felhelyezésének lehetőségét.

Melyek a fogászati ​​implantátumok előnyei?

A fogászati ​​implantátumoknak számos előnye közül a következőket említenénk:

  • Fokozott esztétika. A fogászati ​​implantátumok úgy kinézetre, mint a viselőjüknek okozott élmény szempontjából gyakorlatilag olyanok, mint a saját fogak, tervezésükből kifolyólag pedig tökéletesen illeszkednek a csontba, ami jelentősen megnöveli élettartamukat.
  • Jelentősen megnövekedett beszéd képesség. A műfogsor könnyen elcsúszik a szájban beszédhibát okozva.
  • Megnövelt kényelem. A fogászati ​​implantátumok a beteg részévé válnak, megszűnik a fogsor ki és behelyezésével járó kellemetlenség.

Javítja a rágás minőségét, amit a műfogsor gyakran megnehezíthet. Az egész úgy működik, mint a saját fogak, lehetővé teve az élelmiszerek megbízható és fájdalommentes rágását.

  • Javítják a szájüreg egészségét. A fogászati ​​implantátumok nem igényelik a meglévő fogak előkészítését, mint a hidak. Mivel az implantátum körüli fogaknak nincs támasztó szerepük, ezek, érintetlenek maradnak, elősegítve a beteg orális egészségének hosszú távú fenntartását. Az implantátumok elősegítik a fogak közeinek tisztítását ez által jobb szájhigiéniát biztosítva.
  • Kényelmesek. A kivehető fogsorok pontosan olyanok, ahogy nevezik őket: kivehetők. A fogászati ​​implantátumok megszüntetik a protézis kivételének kellemetlenségét és kiküszöbölik a ragasztók használatának szükségességét.

A fogászati ​​implantátumok sikerességi aránya 98%. Megfelelő higiénia mellett, az implantátumok jelentik az tökéletes megoldást bármilyen fokú foghiány esetén élettartamuk pedig meglehetősen hosszú.

Melyek a fogászati ​​implantácio elofeltetelei?

Az első lépés egy egyénre szabott kezelési terv kidolgozása. A kezelési terv a beteg valódi igényeit figyelembe véve egy különlegesen képzett, szájsebészetben és restaurációs fogászatban jártas szakemberekből álló csapat által kerül kidolgozásra. Ezzel a hozzáállással válik lehetségessé a beteg számára leginkább megfelelő implantáció elvégzése.

Első lépésként a jövőbeli foggyökér kerül behelyezésre. A behelyezés után, az implantátumot, mint egyfajta csonttörést érzékeli a szervezet és beindul az oszteointegrációs (forradási) folyamat mely szabályos estben 6-12 hétig tart.

A következő lépésben történik a tulajdonképpeni fogpótlás. A 6-12 hét letelte után következik egy a beteg számára igen egyszerű és gyors művelet. Egy az implantátumról vett lenyomat alapján a fogtechnikus elkészíti a végleges fogkoronát. Ebben a lépésben történik a fogmű színének kiválasztása is.

Mivel az állkapocs csontba van ültetve az implantált fog a természetes foggal megegyezően fog kinézni, érezni és működni.

Mitoszok a fogbeültetés kapcsolatban

A fogbeültetés fájdalmas

A legtöbb páciens szerint az eljárás nagyon kevés kellemetlenséggel jár. A helyi érzéstelenítés hatására a fájdalom szinte elhanyagolható, a betegek szerint, gyengébb, mint egy egyszerű foghúzás estén.

Mint bármely sebészeti beavatkozást követően fennáll a posztoperációs tünetek megjelenésének lehetősége, de ezek a kellemetlenségek fájdalomcsillapítókkal és néhány egyszerű, az orvos által adott tanács betartásával, könnyedén kiküszöbölhetők.

A beültetett fogak ugyanolyan figyelmet igényelnek, mint a természetesek

Ez nem igaz! Az implantátumok fokozott higiéniát igényelnek, sokkal szigorúbb hozzáállást, mint a természetes fogak. A hagyományos fogtisztító eljárásokon kívül kötelező a fogközi kefék, a fogselyem és a szájvíz használata, valamint a rendszeres ellenőrző vizsgálatok.

A fogbeültetések egy életre szólnak

A fogbeültetések élettartama valóban igen hosszú. A hosszú élettartam azonban, olyan feltételekhez kötött, mint a páciens egészséges életmódja, a tökéletes higiénia és a rendszeres ellenőrző vizsgálatok.

A fogbeültetés drága. Drágább.

Így van. A fogbeültetés nem olcsó. De nem is drágább, mint az alternatívái.

Hosszú távon és több tényező figyelembe vételével számolva arra az eredményre jutunk, hogy a fogbeültetés végső soron olcsóbb, mint azon beavatkozások sorozata melyeket a betegnek az évek során végig kellene csinálnia, hogy elvesztett fogait pótolni tudja. Példának okáért egy egyszerű híd, a hozzátartozó tartófogak kezelésének költségeivel, árban könnyen utolérhet egy fogbeültetést. Ezen felül szükségessé válik legalább két egészséges fog feláldozása és e fogak, egy pár éven belüli visszafordíthatatlan károsodása melynek eredményeképpen a páciens újabb költséges beavatkozásoknak kellene alávesse magát.